Despre pietrele semiprețioase Pardo – Hematit

Posted on in Pietre semiprețioase by

Nume:  origine grecească, αίμα, însemnând „sânge

Descriere: este unul dintre cele mai importante minereuri de fier, fiind întâlnit de obicei în formațiunile feroase în benzi. Este format din oxid de fier. El cristalizează în sistemul romboedric și are aceeași structură cristalină ca ilmenitul sau corindonul.

Compoziție chimică: dioxid de fier

Formulă chimică: Fe2O3

Culoare: poate să varieze de la negru, la gri argintiu, până aproape de negru 

( hematita oglindă), de la marioniu la roșiatic sau chiar roșu.

Duritate: 5,5 – 6,2 pe scara Mohs

Densitate: 5,27 g/cm3

Luciu: metalic, mat

Transparență: translucid-opac

Origini: se găsește din abundență și este mineralul predominant în majoritatea zăcămintelor de fier. Cele mai importante depozite de Hematit sunt de origine sedimentară. 

Cea mai mare producție din lume: aproape 75 de milioane de tone de Hematit pe an) provine dintr-un rezervor sedimentar din districtul Lake Superior din America de Nord. 

Alte depozite importante: Minele Gerais din Brazilia (unde Hematitul are calitate superioară, potrivit pentru șlefuire și se găsește în sedimente metamorfozate); Muntele Cerro Bolívar din Venezuela; Peninsula Labrador și Quebec din Canada.

Cuvinte-cheie:  împământare, manifestare, transformarea spiritualului în fizic

Element: Pământ

Chakre: 1, 2, 3.

Zodii: Berbec, Vărsător, Pești, Scorpion.

Proprietăți și caracteristici

Hematitul este o piatră metamorfică, de origine sedimentară, care rezultă din expunerea fierului la oxigen. Compusă în cea mai mare parte din oxid feric, unii cercetători susțin că mai mult de 70% din compoziția sa corespunde acestui element. Se găsește din abundență în natură și din Hematit este extrasă cea mai mare cantitate de fier din scoarța Pământului.

Este rezistent, deși are o duritate care variază între 5 și 6 pe scara Mohs. Este solubil în acid clorhidric. Urme de titan, aluminiu, mangan și apă pot fi găsite în componența lui.

Hematitul este principalul reprezentant al grupului mineralogic care îi poartă numele (Grupul Hematit), fiind foarte asemănătoare în conținutul său feric cu Corindonul  ( mineral clasat ca duritate (9) pe locul doi după diamant pe scara Mohs, deoarece, de multe ori, mineralul Moissanit cu duritate 9,25 (care este foarte rar întâlnit în natură) nu este luat în considerare).

Luminozitatea Hematitului poate fi metalică sau pământie, în funcție de condițiile sale de origine. Atunci când reflectă lumina directă , dobândește tonuri de alb, gri sau albastru și reflexii interne roșii-sângerii , de unde și numele său. 

Culoarea sa variază, de la maro, roșu, gri-argintiu sau aproape negru, dar prezintă invariabil o nuanțe de roșu.

Hematitul se găsește de obicei în depozitele produse din meteorizarea rocilor feruginoase și în formațiuni sedimentare . De asemenea, poate proveni din sedimentele reziduale ale izvoarelor termale antice.

Hematitul lustruit este argintiu, cu toate acestea, dacă te uiți mai atent poți vedea un reflex intern similar cu carminul . A fost considerat piatră prețioasă și utilizat pentru realizarea de ornamente, mai ales în Epoca victoriană

De asemenea, se utilizează pentru fabricarea de pigmenți, în industria vopselelor.

Semnificația numelui 

Cuvântul hematit are origine greacă și înseamnă sânge. Acest cristal, atunci când lustruit, de obicei, eliberează o culoare destul de roșiatică.  De aici a apărut legătura cu sângele. Acest lucru se întâmplă deoarece piatra are o concentrație mare de oxid de fier 

Origini și istorie

Zăcăminte importante de Hematit au fost descoperite pe Insula Elba, fiind extrase încă din vremea etruscilor.

În picturile rupestre de acum 40 de mii de ani a fost vopseaua principală. Au fost găsite resturi de oglinzi realizate cu Hematit specular.  În morminte egiptene, aceste accesorii au lucrat ca talismane pentru a facilita trecerea de la decedat la cealaltă lume, astfel încât acestea au fost plasate pe sarcofag.

Civilizațiile grecești și romane au folosit Hematitul pentru a crea accesorii ornamentale și, ca un fapt curios, și-au vopsit trupurile cu coloranți obținuți din piatră zdrobită, crezând că astfel vor deveni invincibili.

Hematitul era deosebit de popular în Evul Mediu și se credea că acest cristal atrage pacea, siguranța și liniștea sufletească. 

Egiptenii credeau că acest cristal conferă o stare de bună dispoziție, calm, forță interioară și dorința de reușită. Era folosit împotriva sângerărilor, crampelor și lipsei de energie. 

În Egiptul Antic femeile gravide aveau obiceiul de a dormi cu Hematitul sub pernă, deoarece credeau că puterea pietrei era capabilă să le protejeze copiii, pentru a-i naște sănătoși.

De-a lungul anilor, cristalul a fost folosit și de oamenii care urmau să participe la bătălii. Pentru ei, piatra hematită le-a dat o putere mai mare și un sentiment de încredere. A fost un fel de protector în timpul războaielor.

Identificarea pe planeta Marte a unor zone bogate în Hematit gri, minereu de bază al fierului, a dus la întărirea ipotezei că în trecut pe planetă exista apă în stare liberă.

Bijuteriile cu Hematit

Este renumit pentru culoarea sa de sânge roșu, având o strălucire metalică maiestuoasă, care-l face face atât de dorit, în special pentru bijuterii. 

Când o bijuterie care conține Hematit va atinge pielea ta, vei simți o schimbare energetică. O brățară cu Hematit te va ajuta să rămâi echilibrat, calm și concentrat. Dacă o vei purta zilnic, te va ajuta să-ți realizezi visele și aspirațiile. Te va reconecta cu pământul  și, prin urmare, îți va transforma modul de gândire într-un mod mai echilibrat și mai clar.

Hematitul te va ajuta să vezi partea bună a oricărei situații, astfel încât să ai o perspectivă pozitivă asupra lucrurilor. 

Beneficiile Hematitului 

Acest cristal are o mare capacitate de a ne proteja de energiile și vibrațiile negative. De multe ori, un loc sau chiar un contact cu o altă persoană care este cu energia încărcată, poate interfera cu aura noastră. În acest sens, piatra poate fi folosită pentru a ne crește energia, înălțându-ne siguranța și stima de sine

În plus,  Hematitul este, de asemenea, benefic pentru persoanele care suferă de unele vicii și pentru toți cei care au nevoie pentru a depăși temerile.

Printre cele mai mari beneficii ale acestui cristal, se enumeră puterea sa de a curăța energiile negative. E ca și cum ar crea un fel de scut protector în mediu și în individ. 

Hematitul se poate utiliza pe coliere, brățări, sau se poate transporta în geantă, portofel etc. . Unii oameni aleg să-l aibă la domiciliu, ca un obiect decorativ.

Important
– nu ridică probleme de curățare dacă piatra nu conține incluziuni
– piatra se descarcă în apă, apoi se reîncarcă scurt timp la soare

Principalele efecte terapeutice ale Hematitului

Hematitul are atât efecte emoționale și fizice

 • vindecă durerile de spate
 • îmbunătățește încrederea în sine
 • combate energiile negative
 • îmbunătățește circulația 
 • ajută la dezvoltarea abilităților
 • ajută persoanele care suferă de alcoolism
 • energizează, oferă protecție și purificare organismului
 • purifică sângele
 • întărește sistemul imunitar și ficatul
 • ajută la formarea și regenerarea celulelor
 • tratează reumatismul și insomnia
 • îmbunătățește concentrare 
 • echilibrează pofta de mâncare 

Curiozitate:  Hematitul este destul de căutat de către cei care doresc să-și învingă timiditatea. Dacă sunteți timid și pierdeți multe oportunități din cauza acestei probleme, puteți utilizara piatra hematită, pentru a depăși această dificultate. 

Are puterea de a îmbunătăți stima de sine și încrederea în sine. 

Ce nu știai ?

Este mineralul statului Alabama, SUA, unde aproximativ 375 milioane de tone au fost minate între 1840 si 1975.

Cum se curăță Hematitul

Pune-l să se odihnească pentru câteva minute în apă sărată, apoi șterge-l cu un prosop uscat!

După ce bifezi acest prim-pas, va trebui să reîncarci cu energie, piatra. Cum? Este suficient să puneți Hematitul sub lumina lunii, sau în lumina soarelui, timp de câteva ore, astfel, se va elibera de alte energii acumulate și își va restabili câmpul său de energie benefică.

Citate despre pietre

Din ciocnirea a două pietre, nu se naște o piatră, ci o scânteie. ( L. Blaga)

Adevărurile oamenilor trebuie să fie ca pietrele și acuzațiile pe care le mânuiesc, ca ulcioarele: orice s-ar întâmpla, ulciorul trebuie spart. (Angel Ganivet)

Scrie recenzia ta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cart